Európsky deň jazykov

Pre všetkých európskych jazykových nadšencov je 26. september symbolom jazykovej a kultúrnej rozmanitosti na našom starom kontinente. Európsky deň jazykov sa oslavuje od roku 2001 a sprevádzajú ho rôzne podujatia a súťaže v celej Európe. Každoročne sa do osláv zapája aj SPŠT a tohoročným výsledkom bolo absolvovanie jazykových kvízov, práca so vzdelávacou platformou Kahoot, rozhlasová relácia a tvorba kresieb, ktoré nielenže vystihli myšlienku boja za mier medzi národmi, ale sú aj ukážkou talentu a kreativity našich žiakov.

                                                                                                                                      PK cudzích jazykov

SPŠT v programe DofE

DofE je medzinárodný program, ktorý v roku 1956 založil princ Philip, vojvoda z Edinburghu. Ročne ho realizuje viac ako milión mladých ľudí vo veku 14 až 24 rokov v 130 krajinách sveta.

Od tohto školského roka sa doň môžu zapojiť aj naši študenti, ktorí tak získajú príležitosť rozvíjať svoj talent, športovať, angažovať sa ako dobrovoľník a na záver zvládnuť dobrodružnú expedíciu. S výberom vhodných aktivít a s nastavením cieľov im pomôžu vedúce programu – Mgr. Chovancová, Mgr. Petrušová a PhDr. Semanková – ktoré im počas celého obdobia budú poskytovať podporu.

Významné medzinárodné ocenenie vojvodu z Edinburghu DofE študentom môže pomôcť pri prijatí na vysoké školy alebo do zamestnania. Je dôkazom toho, že mladí ľudia vedia na sebe vytrvalo pracovať, nastaviť si ciele a naplniť ich. Veríme, že naši študenti sa ctižiadostivo zapoja do programu DofE.

Viac informácií sa dozviete od vedúcich programu a nájdete ich tiež na webovej stránke Národnej kancelárie programu DofE na Slovensku: https://www.dofe.sk/

DESIATE VÝROČIE PAMÄTNÍKA HOLOKAUSTU V BARDEJOVE

V predchádzajúcom školskom roku sa pri príležitosti desiateho výročia Pamätníka holokaustu v Bardejove žiaci SPŠT – Laura Margicinová, Martin Nirka a Tomáš Plachtička – zúčastnili literárnej a výtvarnej súťaže Úvahy o obnove miestneho židovského dedičstva: Obnovovanie, vzdelávanie a pripomínanie. S videom s názvom Aj toto je Bardejov získali prvé miesto. Súťaž organizoval Fond Židovského dedičstva v Bardejove n.o. a Komunitná nadácia Bardejov.

Srdečne blahoželáme a želáme veľa ďalších úspechov.

Projekt Moderné technológie ako nástroj na formovanie praktických zručností a individuálnych predispozícií mladých ľudí

Brzozów (Poľsko) a SPŠT v Bardejove ako partner projektu získali finančné prostriedky v celkovej výške 8 500 EUR z Medzinárodného vyšehradského fondu V4 na podporu krátkodobej mobility mladých ľudí vo veku 16-20 rokov.

 Link https://www.visegradfund.org/ https://www.facebook.com/visegradfund na podporu


V rámci projektu budú mať študenti zo ZSE v Brzozowe (Poľsko) a SPŠT v Bardejove (Slovensko) príležitosť vymieňať si skúsenosti a nadobudnúť zručnosti v oblastiach ako podnikanie, konkurencieschopnosť na trhu práce, využívanie nových technológií a sociálnych médií v ďalšom vzdelávaní a profesionálnej práci.


Projekt poskytuje dve mobility:

1.Trojdňový vzdelávací tábor v meste  Tarnov (Poľsku), ktorý bude zahŕňať tematické workshopy zamerané na:

–  moderné vzdelávacie nástroje (formálne a neformálne vzdelávanie),

– osobný rozvoj a schopnosť spolupracovať v zmiešaných skupinách (IT zručnosti, komunikácia, digitálne kompetencie, učenie sa cudzích jazykov),

–  workshopy o sociálnych médiách ako nástroji na efektívne reklamy a budovanie osobného alebo inštitucionálneho/podnikového imidžu,

–  terénne hry v angličtine v zmiešaných tímoch.


2. Dvojdňový pobyt účastníkov projektu v Bardejove (Slovensko), ktorý bude zameraný na:

– oboznámenie sa s turistickými atrakciami tohto slovenského  historického mesta,
–  workshopy venované VR/AR ako nástroju na efektívny rozvoj moderného podnikania s využitím najnovších technických výskumov, internetu a cloudových nástrojov.

Počas workshopov budú vytvorené spoločné prezentácie všetkých účastníkov projektu s využitím získaných poznatkov, nástrojov a zručností.

Projekt (3 dni v Poľsku a 2 dni na Slovensku) je určený pre 15 študentov z Poľska a 15 zo Slovenska vo veku 16-20 rokov, spolu so 4 učiteľmi.

Športový deň prvákov

V piatok 13. septembra za asistencie pekného počasia mali naši prváci na programe športový deň, ktorý bol realizovaný na futbalovom ihrisku SPŠT a atletickej dráhe 1. ZŠ. Vyhrať môže len jeden, a to platilo aj na trávniku, kde futbalový turnaj ovládli študenti 1. B. V atletických disciplínach súťažili naši študenti v behu na 100 m a v skoku do diaľky. Tu sa najviac darilo študentom z 1. A. Všetkým zúčastneným nemožno odoprieť snahu a športového ducha, ktorého celý tento deň preukazovali. Športu zdar!

Priemyslovácky výstup na Zbojnícku chatu

Začiatok školského roka sme si spríjemnili spoločnou turistikou. Priemyslovácky výstup na Zbojnícku chatu prebiehal v priateľskej atmosfére, žiaci naplánovanú turistickú trasu zvládli bez problémov počas príjemného počasia s krásnymi výhľadmi na okolité štíty. Trasa začala v Starom Smokovci, pokračovala stúpaním na Hrebienok ponad Rainerovu chatu a potom už len stúpaním až na Zbojnícku chatu. Všetci zvládli s radosťou a nadšením 1000 m stúpanie a celkovo 20 km trasu. Vďaka všetkým zúčastneným za skvelú atmosféru počas celého dňa.

Platby ZRPŠ pre šk. rok 2024/2025

1. ročník

  • Suma: 50,00 €
  • Polosiroty: 30,00 €
  • Siroty: 10,00 €

2. – 4. ročník

  • Suma: 35,00 €
  • Polosiroty: 17,50 €
  • Siroty: 0,00 €

Platby realizujte úhradou na bankový účet číslo SK37 0900 0000 0004 5124 4792, do poznámky pre príjemcu uveďte Meno a priezvisko žiaka spolu s triedou.